Παρουσίαση Βιβλίου

«Ονειρα Παραμύθια» της Λίζης Χανδακάρη

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, 18.00

 

 

parousiasi-cover1

 

 

Η συλλογή παραμυθιών της Λίζη Χανδακάρη " Όνειρα Παραμύθια" περιέχει δεκαοκτώ παραμύθια. Όλα είναι πρωτότυπα και αποτελούν αποκλειστική έμπνευση της συγγραφέως. Βασική όμως πηγή έμπνευσης αποτελεί η λαϊκή παράδοση και η Νεοελληνική μυθολογία έτσι όπως περιγράφεται μέσα από την λαογραφία και έτσι όπως την έμαθε η συγγραφέας μέσα από τις αφηγήσεις των γιαγιάδων της και από διάφορα λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας.   

    Όλοι οι ήρωες περνούν δοκιμασίες " για να πάθουν και να μάθουν ". Διαφαίνεται διάχυτο το απλό αλλά βαθύτατο φιλοσοφικό απόφθεγμα των λαϊκών παραμυθιών και παραβολών. Έτσι " θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα ". Εμφανίζονται όλες εκείνες οι μορφές της Νεοελληνικές μυθολογίας: Δράκοι, μάγισσες, νεράιδες, λάμιες  και άλλες. Η εμφάνισή τους δεν αποτελεί ένα επιφανειακό αφηγηματικό στοιχείο αλλά μια αναφορά σ' όλες  τις ιδεομορφές  της Ελληνικής παράδοσης, από την αρχαιότητα έως σήμερα, που οδηγούν στην  συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και των λογικών συμπερασμάτων.

  Χαρακτηριστικό του τρόπου γραφής είναι οι μικρές προτάσεις και οι απλές περιγραφές προσεγγίζοντας έτσι λαϊκές αφηγήσεις. Τα περισσότερα παραμύθια της συλλογής είναι μικρά σ' ότι αφορά την αναγνωστική τους έκταση γιατί ακριβώς σκοπός των παραμυθιών είναι η αφήγηση σύμφωνα πάντα με την άποψη της συγγραφέως.

   Τα στοιχεία εγκιβωτισμού είναι συχνά. Τα παραμύθια δεν έχουν χωριστεί στις τρεις  βασικές φιλολογικές κατηγορίες: θρησκευτικά, εξωτικά( ή μαγικά) και κοσμικά. Υπάρχει μία διάχυτη αλληλουχία των τριών αυτών  κατηγοριών με έμφαση όμως στην δεύτερη. Το ποιητικό στοιχείο δεν λείπει καθώς κάθε ένα από τα παραμύθια ξεκινάει με μια " κόκκινη κλωστή "  εμπνευσμένη και προσαρμοσμένη στο παραμύθι που ακολουθεί. Επίσης υπάρχει ένα νανούρισμα, ένα τραγούδι ένα μικρό ποίημα, τρίστιχα και τετράστιχα που λειτουργούν ανάλογα με την πλοκή του παραμυθιού.  

 

Παρουσιάζουν οι:

Κατερίνα Παλαιοθόδωρου (τραγουδοποιός, συγγραφέας)

Λεωνίδας Μαριδάκης (τραγουδοποιός)

Νίκη Ιωαννίδου (ηθοποιός)

Ειρήνη Μακαρώνα (ηθοποιός, κοινωνιολόγος)

Λιλή Γάτη (συγγραφέας)

Βαγγέλης Παππάς (Εικαστικός, Συγγραφέας)

Λίζυ Χανδακάρη (η συγγραφέας του βιβλίου)

Συντονίζει ο Αλέξανδρος Γερασίμου (δημοσιογράφος- ραδιοφωνικός παραγωγός του beton 7 art radio)

 

“Σύγχρονη Παραμυθία”: Εικαστική έκθεση των σπουδαστών του 3ου έτους του

εργαστηρίου του Βαγγέλη Παππά στην ARTe

 

Θα ακολουθήσει λάιβ με αφήγηση με τους Ιωάννα Σφηκοπούλου (πιάνο), Κατερίνα Παλαιοθόδωρου (κιθάρα), Αλέξανδρο Γερασίμου (τύμπανα, κρουστά)

 

 

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ώρα: 18.00

 

   

  

 

Αρχική  |  Επικοινωνία  |  Beton7ArtRadio  |  Copyright © 2015. All Rights Reserved.

Κατηγορίες

Το Beton7

Το BΕΤΟΝ7 είναι Κέντρο
Τέχνης και Πολιτισμού.


Διαθέτει αίθουσα τέχνης,
χώρο παραστάσεων και καφέ,
στην περιοχή Βοτανικός
και στοχεύει να παρουσιάσει
πολιτιστικά γεγονότα (θεατρικές
παραστάσεις, συναυλίες,
παραστάσεις χορού, εκθέσεις,
προβολές, σεμινάρια) και προσωπικότητες
από την ελληνική και διεθνή
καλλιτεχνική κοινότητα.

Επικοινωνία

Πύδνας 7
Αθήνα
Βοτανικός
11855

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
210 751 2625