Blue Note Organ Trio live στο Beton7

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, 22:30

Εισιτήρια 5€

 

banner1-900px

 

Μετά από πολύμηνη απουσία από τα Αθηναϊκά συναυλιακά δρώμενα, το Blue Note Organ Trio επιστρέφει στην Αθήνα για μια και μοναδική εμφάνιση στο Beton7, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, όπου και θα γιορτάσει τα 2 χρόνια από την ίδρυσή του.

 

Το Blue Note Organ Trio είναι ένα project του κιθαρίστα Μιχάλη Παπαδόπουλου σε συνεργασία με τον κορυφαίο jazz οργανίστα της Ιταλίας Leonardo Corradi και έναν από τους πιο ταλαντούχους νέους Έλληνες jazz drummers, τον Σεραφείμ Τουρίκα. Το project είναι ένα αφιέρωμα στη μυθική δισκογραφική εταιρεία Blue Note Records, η οποία ειδικά την περίοδο 1952-1965 κυκλοφόρησε κάποιους από τους κλασσικότερους δίσκους στην ιστορία της jazz. 

 

Το όνομα Blue Note στη συγκεκριμένη περίοδο είναι συνυφασμένο με την υψηλή αισθητική σε κάθε επίπεδο: από τους κορυφαίους μουσικούς που επέλεγε να ηχογραφεί, τον χαρακτηριστικό ζεστό ήχο που έβγαζε σε κάθε ηχογράφηση ο μηχανικός ήχου Rudy Van Gelder, ως και τα πρωτοποριακά 

εξώφυλλα που σχεδίαζε ο γραφίστας Reid Miles και τα οποία θεωρούνται τόσο επιδραστικά στο χώρο του graphic design όσο και η μουσική των δίσκων που κοσμούν για το χώρο της jazz.

 

Ο Leonardo Corradi θεωρείται από πολλούς «παιδί θαύμα», αφού σε ηλικία μόλις 18 ετών ψηφίστηκε από το περιοδικό JAZZIT ως ο καλύτερος οργανίστας (Best Hammond Player) της Ιταλίας. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει σε όλο τον κόσμο με μεγάλους μουσικούς όπως ο κιθαρίστας Ulf Wakenius, ο τρομπονίστας Fred Wesley (με τον οποίο πρόσφατα εμφανίστηκε και στην Αθήνα), ο τρομπετίστας Flavio Boltro κ.α. Το παίξιμό του, που διακρίνεται τόσο για την εντυπωσιακή του τεχνική, όσο και για την εντελώς φυσική, αβίαστη και «ενστικτώδη» αντίληψη του ρυθμού και της μελωδίας, έχει παρομοιαστεί συχνά με αυτό δύο γιγάντων του hammond organ, του Jimmy Smith και του Joey DeFrancesco. 

 

Ο κιθαρίστας και leader του γκρουπ Μιχάλης Παπαδόπουλος είναι γνωστός για την αφοσίωσή του στη μελέτη, διαφύλαξη και προώθηση της παράδοσης της jazz, και ειδικότερα των ρευμάτων bebop και hardbop, με τα οποία ασχολείται εντατικά τα τελευταία 20 χρόνια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε jazz μουσική στα ωδεία Φίλιππος Νάκας και Athenaeum, ενώ παράλληλα τελείωσε τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. 'Εζησε για 10 χρόνια στην Ελβετία, κατά την οποία περίοδο ταξίδευσε εκτενέστατα σε Ευρώπη και Αμερική παρακολουθώντας masterclasses και workshops με κορυφαίους μουσικούς όπως τους κιθαρίστες Dave Stryker και Peter Bernstein, ενώ ιδιαίτερα καθοριστικά ήταν τα σεμινάρια που παρακολούθησε με τον πιανίστα Barry Harris, έναν από τους τελευταίους εν ζωή θρύλους του bebop (είναι σήμερα 87 ετών), και στα οποία ήρθε σε επαφή με την αφρόκρεμα των νέων bebop μουσικών παγκοσμίως. Έτσι, το 2015 που επέστρεψε στην Αθήνα, αφοσιώθηκε στη διάδοση της μουσικής αυτής στην Ελλάδα, ιδρύοντας δύο μουσικά σύνολα, το Michael Papadopoulos Bebop Quartet και λίγο αργότερα το Blue Note Organ Trio. Και στα δύο γκρουπ, ο σκοπός δεν είναι απλώς η εκτέλεση κάποιων συνθέσεων από την κλασσική εποχή της jazz, αλλά η απόδοση της αυθεντικής φρασεολογίας και αισθητικής εκείνης της περιόδου (κάτι το οποίο απαιτεί βαθειά γνώση και μακροχρόνια μελέτη).

 

Το trio θα παρουσιάσει συνθέσεις των Jackie McLean, Lee Morgan, Hank Mobley, Donald Byrd, Blue Mitchell, Duke Pearson κ.α.

 

Μιχάλης Παπαδόπουλος - κιθάρα

Leonardo Corradi - hammond organ

Σεραφείμ Τουρίκας - drums

 

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, 22.30

Beton7, Πύδνας 7, Βοτανικός, 210 7512625

 

 

 

Αρχική  |  Επικοινωνία  |  Beton7ArtRadio  |  Copyright © 2015. All Rights Reserved.

Κατηγορίες

Το Beton7

Το BΕΤΟΝ7 είναι Κέντρο
Τέχνης και Πολιτισμού.


Διαθέτει αίθουσα τέχνης,
χώρο παραστάσεων και καφέ,
στην περιοχή Βοτανικός
και στοχεύει να παρουσιάσει
πολιτιστικά γεγονότα (θεατρικές
παραστάσεις, συναυλίες,
παραστάσεις χορού, εκθέσεις,
προβολές, σεμινάρια) και προσωπικότητες
από την ελληνική και διεθνή
καλλιτεχνική κοινότητα.

Επικοινωνία

Πύδνας 7
Αθήνα
Βοτανικός
11855

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
210 751 2625